Platon

Država

Platonova Država (Πολιτεία, Politeia, oko 380. p.n.e.) predstavlja jedno od najvažnijih dela antičke filozofije, kamen temeljac savremene politikologije, ali isto tako i izvanredno književno dostignuće koje vekovima zaokuplja pažnju kako stručne javnosti, tako i tzv. „običnog” čitaoca. Pojam idealističke filozofije ovim delom dobija svoju definiciju jer Platon pišući o idealnom državnom uređenju, ne govori o već postojećoj državi, već o onoj idealnoj koju bi tek trebalo stvoriti.

Savremeni čitaoci i teoretičari percipiraju ovo Platonovo delo pre kao teoretsko, negoli praktično uputstvo za dobro upravljanje državom. Čak i 24 veka pošto je napisano, ono nam nedvosmisleno ukazuje na neraskidivu, reklo bi se, prirodnu vezu između političkih ciljeva i njihovog uticaja na svakodnevni život ljudi.
324 yazdırılmış sayfalar
Orijinal yayın
2021

Diğer versiyonlar

 • Platon
  Država
  • 25
  sr
  Ücretsiz

İzlenimler

  Bora Isailovicbir izlenim paylaşıldıgeçen ay
  👍Okumaya değer
  🔮Gizli Derinlikler
  💡Çok Şey Öğrendim

Alıntılar

  Zoka Advancealıntı yaptı9 gün önce
  Kad požude prestanu biti silovite i popuste, onda doista biva prema riječi Sofoklovoj: to znači riješiti se mnogo mahnitih gospodara. Nego tomu i odnosu prema svojti nije kriva starost, Sokrate, nego ćud ljudi. Ako su oni uredni i skromni, i tegoba je starosti umjerena; ako nisu, onda, Sokrate, takvu čovjeku biva mučna i starost i mladost.
  Bora Isailovicalıntı yaptıgeçen ay
  Neke mi se nepotrebne naslade i požude čine protuzakonite, koje, čini se, nastaju u svakoga, ali ako se obuzdavaju zakonima i boljim požudama uz pomoć razuma, u nekim se ljudima posve uklanjaju ili ostaju samo malobrojne i slabe, a u drugima jače i brojnije.
  Mirko Milovanovicalıntı yaptıgeçen ay
  Netko u svomu životu nalazi mnogo nepravednih djela, i iza sna se često kao djeca od straha trza, i živi u tjeskobnoj nadi; netko nije svjestan nikakva nepravednog djela, pa ima uvijek slatku i sretnu nadu, kako kaže Pindar: hraniteljicu starosti. Jer lijepo on to reče, Sokrate, da onomu, koji pravedno i sveto život provede,

  Slatka nada srce gaji, U starosti hrani, prati, Ponajvećma ljudsku miso

  Prevrtljivu što upravlja

Kitap raflarında

  Bookmate
  Knjiga Nedelje
  • 106
  • 10.7K
  ZokaT
  Moje knjige
  • 136
  • 21
  A. Bedikabo
  Audio
  • 12
  Данило Ивезић
  Историја
  • 9
fb2epub
Dosyalarınızı sürükleyin ve bırakın (bir kerede en fazla 5 tane)