Franz Kafka

Franz Kafka prágai német zsidó író, a 20. század egyik legkiemelkedőbb írója.

Műveit német nyelven írta. Kafka írásai híresek a pszichológiai és fizikai részletességről, a paradoxonok és abszurditások előfordulásáról és a rémálmokba illően kínos helyzetek leírásairól. Leghíresebb novellái közé tartoznak Az átváltozás, Az éhezőművész, A fegyencgyarmaton, híres regényei pedig A per, Amerika (az eredetihez közelebb álló új fordítás címe Az elkallódott fiú) és A kastély.

Kafka műveiben a szereplők gyakran találják szembe magukat lehetetlenül összetett helyzetekkel, és bár mindent elkövetnek, hogy úrrá legyenek a helyzeten, a rideg, személytelen világ, melyben élnek, ellehetetleníti kísérleteiket. A kastély című regényben például K.-t hivatalnokok és szabályok sora gátolja meg abban, hogy bejusson a kastélyba.

Az, hogy keveri a részletes, valóságszerű leírásokat a bizarr, szürreális eseményekkel, Kafka stílusának egyik meghatározó eleme. A furcsa jelenségeket gyakran személytelen, tényszerű hangon közli, mely erősíti a történetekben jelenlévő érzelmi konfliktus hatását, mert a traumatikus eseményeket hétköznapivá minősíti, csak újabb láncszemmé a kegyetlen, logikátlan események sorában. Kafka írásai hatással voltak az argentin Jorge Luis Borgesre és a kolumbiai Gabriel García Márquezre, akiknek több műve tükrözi ezt a „hétköznapi lehetetlen” stílust.

Néhány visszatérő motívum Kafka műveiben: abszurditás, átalakulás (fizikai és szellemi értelemben is), böjt és éhezés, bűntudat (gyakran bármilyen tényleges vagy logikusan elképzelhető ok nélkül), elidegenedés/elszigeteltség, értelmetlenség, formalitás (írói stílusban és a szereplők viselkedésében is), hiábavalóság, jelentéktelenség, labirintusok (a figyelemelterelő összetettség érzése), megérkezés hiánya (a szereplők gyakran indulnak útnak, de sosem érnek célba), művészi/konzumerista dinamika, kegyetlenség,

Tek ücret. Yığınla kitap.

Sadece bir kitabı değil bütün bir kütüphaneyi satın alırsınız… hem de aynı fiyata!

Daima okuyacak bir şey bulunur

Topluluktaki kişiler,eleştirmenler ve editörler yeni ve ilginç kitaplar bulmanıza yardımcı olabilir.

İstediğiniz zaman istediğiniz yerde okuyun

Telefonunuz her zaman yanınızda, dolayısıyla kitaplarınız da – çevrimdışıyken bile.

Bookmate – içinizde okuma isteğini uyandıracak uygulama
Levél Apámhoz, Franz Kafka
A kastély, Franz Kafka
A per, Franz Kafka
fb2epub
Dosyalarınızı sürükleyin ve bırakın (bir kerede en fazla 5 tane)