Sapiens – En kort historie om menneskeheden, Yuval Noah Harari
da
Kitaplar
Yuval Noah Harari

Sapiens – En kort historie om menneskeheden

Oku
Kia Nørgaard
Kia Nørgaardalıntı yaptı3 yıl önce
Næsten fra fødslen vænnede myter og fiktive fortællinger mennesker til at tænke på bestemte måder, til at opføre sig i overensstemmelse med bestemte normer, til at ønske sig bestemte ting og til at adlyde bestemte regler. På den måde skabte myterne kunstige instinkter, som fik millioner af fremmede til at samarbejde effektivt. Dette netværk af kunstige instinkter kaldes ‘kultur’.
Julius Adrian Knudsen
Julius Adrian Knudsenalıntı yaptı2 yıl önce
I stedet for at indvarsle en ny æra med en mere bekvem dagligdag førte Agerbrugsrevolutionen til, at bønderne fik en tilværelse, som generelt var mere slidsom og mindre tilfredsstillende end jægernes og samlernes. Jægerne og samlerne havde en mere stimulerende, afvekslende dagligdag og var ikke i lige så stor fare for at blive ramt af hungersnød og sygdom. Agerbrugsrevolutionen øgede ganske vist den samlede mængde af mad, der var til rådighed for menneskeheden, men den ekstra mad var ikke ensbetydende med en sundere kost eller mere fritid. Det førte snarere til en befolkningseksplosion og privilegerede eliter. Gennemsnitsbonden arbejdede hårdere end den gennemsnitlige jæger og samler
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Spørg forskere, hvorfor de studerer genomet eller forsøger at forbinde en hjerne med en computer eller forsøger at skabe en hjerne inde i en computer. Ni ud af ti gange vil du få det samme standardsvar: »Vi gør det for at kurere sygdomme og redde menneskeliv.« Selv om konsekvenserne af at skabe en hjerne i en computer er langt mere drastiske end at kurere en psykisk lidelse, er dette den standardforklaring, man får, fordi ingen kan have nogen indvendinger imod den.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Men historiens store debatter er på den anden side vigtige, fordi i det mindste den første generation af disse guder vil blive formet af deres menneskelige skaberes kulturelle forestillinger
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Hvis det rent faktisk er ved at være slut med sapiens’ historie, bør vi medlemmer af en af dens sidste generationer bruge lidt tid på at besvare et sidste spørgsmål: Hvad er det, vi gerne vil blive til?
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Men der er én ting, som vi bør tage alvorligt, og det er tanken om, at næste fase i historien ikke bare kommer til at omfatte teknologiske og organisatoriske forandringer, men også fundamentale forandringer af den menneskelige bevidsthed og identitet
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Vi bryder os ikke om at tænke på muligheden af, at væsner, der har samme følelser og identitet som os, ikke længere vil eksistere i fremtiden, og at vores plads bliver overtaget af fremmede livsformer, hvis evner overskygger vores
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Fysikere beskriver Big Bang som en singularitet. Det er et punkt, hvor alle de kendte naturlove ikke eksisterer. Tiden eksisterede heller ikke. Derfor er det meningsløst at tale om, at der fandtes noget ‘før’ Big Bang. Måske er vi i fuld fart på vej mod en ny singularitet, hvor alle begreber, der giver mening i vores verden – mig, dig, mænd, kvinder, kærlighed og had – bliver irrelevante. Alt, hvad der sker hinsides dette punkt, er meningsløst for os.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Og faktisk vil verdens fremtidige herrer formentlig blive endnu mere forskellige fra os, end vi er fra neandertalerne. Mens vi og neandertalerne i det mindste er menneskelige, ville vores efterkommere minde mere om guder.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Vores senmoderne verden bryster sig af, at den for første gang i historien anerkender alle menneskers fundamentale lighed, men den kan stå på tærsklen til at skabe det mest ulige samfund nogen sinde.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Men hvad ville der ske, hvis medicin fokuserede på at forbedre menneskers egenskaber? Ville alle mennesker få adgang til disse muligheder, eller ville der opstå en ny overmenneskeelite?
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Mange programmører drømmer om at skabe et program, der kan lære og udvikle sig fuldkommen uafhængigt af dets skaber. I så fald ville programmøren være en primum mobile, den første skaber, men hans opfindelse ville frit kunne udvikle sig i retninger, som hverken skaberen eller noget andet menneske kunne have forestillet sig.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Den tredje måde, man kan ændre livets love på, er ved at udvikle uorganiske ‘levende’ skabninger. Det mest indlysende eksempel er computerprogrammer og computervirusser, der kan gennemgå en uafhængig udvikling.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Af alle disse projekter, der er under udvikling, er det mest revolutionære forsøget på at udvikle en direkte tovejs-hjernecomputer-interface, der lader computere aflæse de elektriske signaler i menneskehjernen, samtidig med at de sender signaler, som hjernen kan afkode. Hvad ville der ske, hvis vi brugte disse grænseflader til at forbinde en hjerne direkte med internettet eller til at forbinde flere hjerner med hinanden, så vi skabte en form for inter-hjerne-net? Hvad ville der ske med den menneskelige hukommelse, bevidsthed og identitet, hvis hjernen havde direkte adgang til en kollektiv hukommelsesbank? I så fald kunne en cyborg f.eks. dele en andens hukommelse – ikke høre om minderne, ikke læse om dem i en selvbiografi, ikke forestille sig dem, men huske dem direkte, som om de var hans egne minder. Eller hendes. Hvad ville der ske med begreber som jeget og kønsidentitet, hvis menneskehjerner blev kollektive? Hvordan kan man kende sig selv eller forfølge sine drømme, hvis drømmen ikke ligger i ens eget hoved, men i et kollektivt reservoir af drømme?
En sådan cyborg ville ikke længere være menneskelig og ikke engang organisk. Den ville være noget helt nyt.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Aberne har lært at styre separate bioniske arme og ben alene ved tankens kraft. En abe, der hed Aurora, lærte at tankestyre en separat bionisk arm, mens hun samtidig bevægede sine to organiske arme. Ligesom en hinduistisk gudinde har Aurora nu tre arme, og man kan anbringe hendes ene arm i andre rum – eller endda byer
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Forskerne tror, at vi snart vil få bioniske arme, der ikke bare bevæger sig, når man giver dem besked på det, men som også vil kunne sende signaler tilbage til hjernen, så mennesker uden organiske arme kan genvinde fornemmelsen af at røre ved noget!16
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Sapiens er også ved at blive forvandlet til cyborger. Den nyeste generation af høreapparater bliver af og til omtalt som ‘bioniske ører’. Anordningen består af et implantat, som opfanger lyde via en mikrofon, der sidder i den ydre del af øret. Implantatet filtrerer lydene, identificerer menneskestemmer og oversætter dem til elektriske signaler, som bliver sendte direkte til hørenerven og derfra videre til hjernen.1
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
udvikle insekter til cyborger. Planen er, at man vil implantere elektroniske chips, detektorer og processorer i en flue eller kakerlak, således at enten et menneske eller en maskine kan styre insektets bevægelser via en fjernbetjening og indsamle og sende oplysninger.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Manipulation med vores gener slår os ikke nødvendigvis ihjel. Men vi kunne manipulere så meget med Homo sapiens, at vi ikke længere ville være Homo sapiens.
Søren Vind
Søren Vindalıntı yaptı4 ay önce
Der er en anden ny teknologi, som kunne forandre livets love: cyborgteknologi. Cyborger er skabninger, der er sammensat af organiske og uorganiske dele, som f.eks. et menneske med bioniske hænder.
fb2epub
Dosyalarınızı sürükleyin ve bırakın (bir kerede en fazla 5 tane)