sr
Čarls Dikens

Velika očekivanja

Kitap eklendiğinde bana bildir
Bu kitabı okumak için Bookmate’e EPUB ya da FB2 dosyası yükleyin. Bir kitabı nasıl yüklerim?
U zabačenoj oblasti Engleske, u močvarnom Kentu, živi siromašni dečak Pip, nesiguran čak i u svoje poreklo i ime, osuđen na puko preživljavanje i patnju u kući svoje sestre i njenog muža. Njegovo teško detinjstvo prepuno je kazni i patnje zbog toga što uopšte postoji. U istom mestu živi i prelepa i ohola Estela, devojčica koju je usvojila imućna gospođa Hevišam i vaspitala je da bude okrutna i hladna prema muškarcima. Nakon prvog susreta, Pip je očaran Estelom i strasno se zaljubljuje u nju. Ponet snažnim osećanjima, ovaj skromni dečak iz provincije rešen je da ostvari svoj san i postane gospodin, a zagonetni splet okolnosti i velikodušnost tajanstvenog dobročinitelja donose mu uspeh kojem se nije nadao. Neobične sudbine nezaboravnih likova prepliću se na čudesne načine — svi oni, poneseni velikim očekivanjima, nestaju pod njihovim teretom.

Bu kitap şu anda mevcut değil
586 yazdırılmış sayfalar
Telif hakkı sahibi
Vulkan

İzlenimler

  Mara Popbir izlenim paylaşıldı4 yıl önce
  👍Okumaya değer
  🔮Gizli Derinlikler
  💡Çok Şey Öğrendim
  🎯Değer

  Uvek je lepo vratiti se klasicima i uvek imajte velika ocekivanja

  Mr Miyagibir izlenim paylaşıldıgeçen yıl
  👍Okumaya değer
  🔮Gizli Derinlikler
  💡Çok Şey Öğrendim
  🎯Değer
  💞Bayıldım
  💧Duygusal

  Одлична књига. Почетак ми није много обећавао, прича се залети па развуче до бесвести, али што је ближа крају све је боља, а крај неочекиван и предобар :-)

  Jovana Stokićbir izlenim paylaşıldı2 yıl önce
  👍Okumaya değer
  🔮Gizli Derinlikler
  💡Çok Şey Öğrendim
  🎯Değer
  🚀Elden Düşmeyen

  Neverovatni Dikens! Od prve do poslednje reči.

Alıntılar

  Jovana Ostojićalıntı yaptı3 yıl önce
  Ne postavljaj pitanja, pa te niko neće slagati.
  Mr Miyagialıntı yaptı2 yıl önce
  – Da, Pipe, dragi dečače, ja sam napravio gospodina od tebe! Ja sam taj koji je to uradio! Zakleo sam se u ono vreme, ako ikad zaradim zlatnik, taj zlatnik će biti tvoj. Zakleo sam se posle, ako ikad budem trgovac i obogatim se, i ti ćeš biti bogat. Živeo sam tegobno da bi ti živeo ugodno; radio sam mnogo, da bi ti bio pošteđen. A radi čega, dragi dečko? Govorim li ja ovo da bi se ti osetio obaveznim? Ne. Govorim ti zato da bi znao da je onaj gonjeni ništavni pas, čiji si život ti spasao, podigao glavu tako visoko da stvori gospodina. I, Pipe, taj gospodin si ti!
  Mr Miyagialıntı yaptıgeçen yıl
  – Često sam mislila o tebi – reče Estela.

  – Zaista?

  – U poslednje vreme, vrlo često. U dugom i teškom periodu odbijala sam daleko od sebe sećanje na ono što sam odbacivala onda kad nisam nimalo shvatala njegovu vrednost. Ali otkako se moja dužnost ne protivi tome sećanju, dala sam mu mesto u mom srcu.

  – Ti si uvek zadržala svoje mesto u mom srcu – odgovorih. I opet zaćutasmo, dok ona ne progovori.

  – Nisam ni pomišljala – reče Estela – da ću se oprostiti i s tobom opraštajući se sa ovim mestom. Vrlo mi je milo što mogu i to da učinim.

  – Milo ti je da se opet rastanemo, Estela? Za mene je rastanak bolan. Za mene je sećanje na naš poslednji rastanak uvek bilo tužno i bolno.

  – Ali ti si mi rekao – odgovori Estela vrlo ozbiljno – neka te Bog blagoslovi. Neka ti Bog oprosti! I ako si mogao da mi to kažeš onda, nećeš odbiti da mi to kažeš i sada, pošto je patnja bila jača od svih drugih učenja i naučila me je da razumem kakvo je tvoje srce nekada bilo. Povijana sam i lomljena, ali nadam se u neki bolji oblik. Imaj obzira i budi dobar prema meni kao što si bio, i reci mi da smo prijatelji.

  – Mi jesmo prijatelji – rekoh, ustavši i nagnuvši se nad njom kad je ona ustala s klupe.

  – I odvojeni, ostaćemo prijatelji – reče Estela.

  Uzeo sam je za ruku i izišli smo iz te pustoši. I, kao što su se jutarnje magle dizale u ono davno vreme kad sam prvi put ostavio kovačnicu, tako se večernja magla dizala sada, i u celokupnom širokom prostranstvu mirne svetlosti koju mi je pokazala, nigde nisam video ni senke još jednog rastanka od nje.

Kitap raflarında

fb2epub
Dosyalarınızı sürükleyin ve bırakın (bir kerede en fazla 5 tane)