Journalisten och författaren Anna Lenah Elgström målar i denna bok ett fascinerade bild av kvinnofrågan under andra världskriget. I boken berättar hon om flera kvinnor som på olika sätt kämpat för kvinnofrågan i olika delar av världen. Bland dessa finns Eleanor Roosevelt, Ellen Wilkinson, Alexandra Kollontay, Rosika Schwimmer och Edith Wharton.
När boken utkom, 1944, stod stora delar av Europa i brand, miljontals människor hade dött och ett av historiens värsta folkmord pågick för fullt bara några dussintals mil från det trygga Sverige. Vid krigets slut vill Elgström se förändring i kvinnofrågan. Då kommer kvinnans stund att skapa en bättre värld. En värld fylld av medkänsla och sympati, istället för den våld och terror de såg runt omkring sig under kriget.
«Jag tror att de icke kunna undgå att känna att över dem hänger hela tiden som ett mörkt moln frågan över alla andra: Vad kommer världen efter kriget att göra med kvinnorna, och vad kommer kvinnorna att kunna uträtta i den värld vi får ta itu med efter kriget?»
Anna Lenah Elgström (1884–1968) var en svensk författare och journalist. Hon var aktiv inom kvinno-, och fredsrörelsen tillsammans med vännerna Elin Wägner och Ellen Key och var en av grundarna till Rädda barnen 1919.