”De forskellige filosofiske og teologiske discipliner er vokset frem og er blevet udformet som resultat af en differentieringsproces, der har fundet sted gennem århundreder. Den fagindeling, der i vore dage almindeligt anlægges fx ved de danske universiteter, er ikke identisk med ældre tiders. Lige så lidt som det var selvfølgeligt for tidligere generationers filosoffer at skelne skarpt fx mellem metafysik, erkendelsesteori og religionsfilosofi, lige så lidt skelnede mange ældre teologer klart mellem metafysik og dogmatisk tænkning, som man i reglen gør det i vore dage. Vil man prøve at forstå denne fortidige tænkning, er det nødvendigt at søge forståelse af de skiftende helhedssyn og videnskabssystemer, hvilke særlige forudsætninger man har haft, hvilke skiftende mål man har sat sig, og hvilke metoder man har udformet og benytter sig af for at nå disse mål.”
Sådan indleder den danske teolog Niels Thulstrup sin religionsfilosofiske antologi ”Fra Platon til Hegel og fra Sokrates til Kierkegaard”, hvor han har udvalgt en række repræsentative tekster af nogle af verdenshistoriens største tænkere for at belyse udviklingen i den filosofiske og teologiske tænkning gennem tiden. Trebindsværket udkom første gang i 1980.
Niels Thulstrup (1924–1988) var en dansk teolog, der gennem mange år beskæftigede sig indgående med Søren Kierkegaard og hans skrifter. Fra 1968 til 1986 var han professor i systematisk teologi ved Københavns Universitet.