Over de grens
Verwijdering van vluchtelingen en migranten is het sluitstuk van het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Met dit beleid probeert de overheid migratie te beheersen en te reguleren. Uitsluiting en opsluiting van vluchtelingen en mensen zonder papieren zijn hier onlosmakelijk aan verbonden. Het verwijderingsapparaat houdt regelmatig grote schoonmaak. Vreemdelingenpolitie, de Immigratiedienst en de Marechaussee werken hier aan mee. Voor de detentie die aan verwijdering voorafgaat zijn nieuwe uitzetcentra in gebruik genomen.
Hoe is dit beleid zo ver gekomen? Wat is de praktijk van de verwijderingen in de afgelopen jaren? Wie zijn de mensen die verwijderbaar worden genoemd en wat overkomt hen?
'Over de grens' probeert antwoord te geven op deze vragen. Het boek behandelt het overheidsbeleid en de uitvoering hiervan. De verhalen van vluchtelingen en migranten die er aan zijn onderworpen, krijgen ook een plaats. Ook bevat het boek een alternatieve visie op migratie en een oproep tot actie tegen verwijderingen.
'Over de grens' is in 2004 in boekvorm verschenen bij het Autonoom Centrum. PixelPerfect publiceert de inhoud integraal als ebook, als voeding voor de aanhoudende discussie over een in vele ogen onmenselijk beleid.
Deze uitgave mag vrijelijk en gratis worden doorgegeven.
Er bestaan geen onwettige mensen,
er bestaan onmenselijke wetten.