Fra Europas kyster til grænsen mellem Mexico og USA er presset fra massemigration et af vor tids store problemer. Argumenterne for at forsvare den nationale suverænitet bliver mere og mere voldsomme, og dem, der flygter fra krig, forfølgelse og nød, bliver set som en trussel mod vores sikkerhed og sociale og økonomiske orden.
I denne bog udfordrer Donatella Di Cesare ideen om den ekskluderende stat og argumenterer for, at migration er en grundlæggende menneskerettighed. Hun udvikler en original flygtningefilosofi, der sætter migranterne selv, snarere end stater og deres grænser, i centrum.
Gennem en analyse af de tre historiske byer Athen, Rom og Jerusalem viser Di Cesare, at vi ikke bør opfatte migranter som de andre, men snarere som herboende fremmede. Statsborgerskab kan ikke baseres på en historisk forbindelse til et stykke land eller eksklusivt ejerskab, som nægter rettigheder til dem, der kommer til. I stedet må statsborgerskab frigøres helt fra besiddelse og baseres på et princip om samliv — og på det faktum, at vi alle er midlertidige gæster og lånere af jorden.