Bret Iston Elis

Američki psiho

„Jedan od najvećih romana našeg vremena.“ Irvin Velš

Patrik Bejtmen je „zlatni dečko“ sa Volstrita, uspešan u svemu. Nosi isključivo brendiranu odeću, poseduje najnovije gedžete i odlazi u najskuplje restorane. Naravno, svi njegovi prijatelji su kao on. Jedina razlika je u tome što se Bejtmen noću pretvara u monstruoznog serijskog ubicu, koji svoje žrtve ubija na najokrutnije načine, nepojmljive zdravom razumu. Sa svojih 26 godina, on ostvaruje svoju verziju američkog sna.

Kada se pojavio 1991. godine, Američki psiho uzburkao je javnost toliko da je postao delo oko kojeg su se najviše lomila koplja kritičara i čitalaca. Iako smo već prilično zašli u 21. vek, ovaj roman ostaje jedno od najbrutalnijih ali i nezaobilaznih analiza savremenog društva.

„Sjajan roman. Ono što je Emerson rekao za genijalnost, da ona zapravo predstavlja povratak potisnutih misli, na potpuno izopačen način važi i za Američkog psiha. Izdavanje ove knjige pratila je tolika bura da se čini da u istoriji američke književnosti nije bilo ničeg sličnog.“ Majkl Tolkin

„I decenijama nakon svog prvog objavljivanja, Američki psiho je i dalje literatura za 21. vek. On ne najavljuje Apokalipsu — on jeste Apokalipsa našeg vremena.“ Frederik Begbede
517 yazdırılmış sayfalar

İzlenimler

  Skarletbir izlenim paylaşıldıgeçen yıl
  👍Okumaya değer
  💀Noktalı
  🔮Gizli Derinlikler
  🎯Değer

  Stvarno sam bila u nedoumici kakav utisak da napisem...knjiga je sa jedne strane tako uznemirujuca...sa druge tako briljantno napisana...definitivno za ovako nesto vam je potreban "jak zeludac"

  Jelena Markovicbir izlenim paylaşıldı2 yıl önce
  💀Noktalı
  🎯Değer

  Knjiga koja je u isto vreme sjajna, a i odvratna, uznemirujuca, mracna, jeziva, pomalo dosadna i na momente cak smesna. Vredna citanja u svakom smislu.

  Jasna Prokovićbir izlenim paylaşıldı6 ay önce
  🙈Üzerimde Kayboldu
  💤Sıkıııcıııı!

  Ne znam ko mi nije preporučio ovu knjigu, žao mi je što sam poslušala. Nije svaka knjiga za svakoga i sigurno ima svoju vrednost, meni je bačeno vreme.

Alıntılar

  Skarletalıntı yaptıgeçen yıl
  Ni na pamet mi nije palo da bi moja knjiga mogla da naiđe na ovakav prijem, i ja to i dalje ne razumem. S druge strane, nisam ni pokušavao da Američkim psihom uvećam broj svojih ljubitelja, jer roman i ne pišete zbog hvalospeva ili misleći na svoju publiku. Roman pišete zbog sebe samoga, i sami se sa sobom i svojim perom dogovorite šta je to što vas intrigira.“ Elis je istom prigodom istakao da svih tih godina dok je radio na ovoj knjizi nije znao koliko će ona postati nasilna ali mu se činilo da će Bejtmen (Patrik Bejtmen, glavni junak Američkog psiha) opisivati svoja brutalna zlodela istim onim hladnim tonom i uz obilje preteranih detalja kao što opisuje i svoju odeću, svoje obroke, treninge u teretani…
  Jovana Ostojićalıntı yaptı2 yıl önce
  Pakao zamišljam kao sobu u kojoj sam odvojen od tebe, a ipak mogu da te vidim i da ti osetim miris
  Luka Jovanovićalıntı yaptı2 yıl önce
  Imao sam sve karakteristike ljudskog bića – meso, krv, kožu, kosu – ali je moja depersonalizacija toliko uzela maha i toliko se produbila da je normalna sposobnost da se oseti samilost potpuno eliminisana kao žrtva laganog, odlučnog brisanja. Ja sam samo imitirao stvarnost, jedva nalik ljudskom biću, dok je samo neki mračni kutak moje svesti funkcionisao.

Kitap raflarında

  Laguna
  Laguna
  • 992
  • 4K
  Bookmate
  Uzbudljive knjige
  • 116
  • 71
  nefertiti0412
  Nase
  • 200
  • 21
fb2epub
Dosyalarınızı sürükleyin ve bırakın (bir kerede en fazla 5 tane)