«Siden den 5. maj 1945, da den tyske besættelse af Danmark ophørte, har besættelsestiden 1940–45 været en levende del af den offentlige debat og meningsdannelse her i landet, og det billede, der gennem debatten er blevet tegnet af besættelsestiden og dens problemer, har på afgørende måde præget de fleste danskeres opfattelse af denne historiske periode.»
Gennem tiden har synet på samarbejdspolitikken og modstandsbevægelsen under besættelsen forandret sig meget. Claus Brylds hæfte “Samarbejde eller modstand?” fortæller om massemediernes beskrivelse af den særlige og afgørende tid, som folk har opfattet vidt forskelligt. Hæftet er oprindeligt tilrettelagt til undervisning på gymnasiet og HF, men er interessant læsning for alle, der ønsker at forstå besættelsestiden og eftertidens syn på den bedre.
Claus Bryld (f. 1940) er en dansk forfatter og professor i historie. I 1961 var Claus Bryld med til at stifte SF’s studenterorganisation, Socialistiske Studenter, og han har i det hele taget været meget aktiv på den politiske venstrefløj samt i Atomkampagnen i starten af 1960’erne. Claus Bryld har udgivet en lang række bøger om historie.